1. novembra 2009


Problémy, ktoré nútia maasajov opúsťať domovy a tradície


3 najzávažnejšie problémy, ktorým musia masajovia v dnešnej dobe čeliť:


1. akútny nedostatok vody v oblasti kde žijú


Masajci od dávna žijú v imimoriadne suchých oblastiach, bez vodných zdrojov. Donedávna boli schopní sa s touto situáciou vysporiadať. V obodobí dažďov pestovali základne a odolné plodiny, ako kukurica, fazuľa, kasava. Tieto plodiny využívali práve v ťažšom období sucha. V období sucha muži tradične opúšťajú domovy a presúvajú sa aj s dobytkom za pastvinami, najčastejšie niekoľko desitok až stoviek kilometrov do susednej Tanzánie.


V období dažďov sa masajovia delia o vodu s dobytkom a divokými zvieratami. Takáto voda samozrejme nie je bezpečná a ohrozuje zdravie a životy ľudí, hlavne malých detí a tehotných žien. V tomto období sa často šíri cholera, a obyvateľov sužujú úporné hnačky, na ktoré najčastejšie doplácajú opäť deti.


Rodičia detí musia zabezpečiť cca 10 l vody na týždeň pre každé dieťa, napríklad na prípravu stravy atď. Vačšina masajov žujúcich v buši musí denne prejsť cca 10 km po vodu.


2. nedostupná zdravotná starostlivosť


Njačastejšími zdravotnými problémami masajov, su infekcie dýchacích ciest, malária, tuberkulóza, HIV/AIDS, zápal očných spojiviek, hnačky. Masajovia majú minimálny prístup k informáciám ako sa chrániť, nemajú možnosť poznať svoj status. Veľké množstvo detí do 5 rokov zomiera práve na maláriu, či hnačky, kotré su veľmi jednoducho liečiteľné.


Kliniky sa väššonou nachádzajú príliš ďaleko od obydlí, a navyše zdravotná starostlivosť ako aj lieky si musia ľudia plne hradiť. z tohto dôvodu siahajú po tradičných metódach, navštevujú miestnych šamanov a varia odvary byliniek, ktoré samozrejme nemajú ani zďaľeka takú účinnosť ako moderné lieky.


3. Vzdelávanie


vzdeávanie masajských detí je problémom hlavne kvôli nedostatku finančných prostriedkov potrebných na pokrytie výdavkov spojených so vzdelávaním, veľké vzdialenosti ako aj maly počet škôl. Školy sú v nevyhovujúcom stave, a deti začínajú navštevovať školy príliš neskoro práve kvoli veľkej vzdialenosti. Deti musia denne kráčať do školy aj niekoľko kilometrov a nezriedka sa stane, že dieťa je zo školy vylúčené kvoli tomu, že nemá učebnice, či uniformu. Vzdelávanie je jedno z troch najkritckejších problémov v masajlande,popri nedostatku vody a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.


4. Vznik prírodných rezervácií a parkov


vytláča masajov z ich prirodzeného prostredia, ktorého po stáročia boli súčasťou. Vznikom parkov a rezervácií, ktoré sú strážené a nepovoľujú pasenie dobytka prichádzajú masajovia o možnosť pásť svoje stáda na miestach ich predkov.


5. Konflikt medzi divokou prírodou ľuďmi


konflikt medzi masajmi a divokou prírodou rastie zo dňa a pre masajov je čoraz ťažie žiť v harmónii s prírodou, tak ako tomu bolo v minulosti. Umelo vytvárané hranice parkov, zákaz lovenia zvery, slony, ktoré ničia obydlia a napádajú ľudí, zemnšovanie pastvín tým, že sa stávajú vlastníctvom súkromných osôb, či sa menia na rezervácie.


6. Turizmus


nech to znie akokoľvek zvláštne, napriek tomu, že masajovia vítajú turistov, turisti vážne poškodzujú tradičný spôsob a kultúru masajov. Masajovia žijú v komunite, ako nomádi,uctievajú staré tradície a zvyky. Cítia sa nesvoji, a zahanbene keď sa turisti snažia získať obrázky, ktoré neskôr môžu vyznieť inak ako by si ch majitelia priali. Masajovia žijú v súlade s prírodou, udržiavajú staré zvyklosti, ale v žiadnom prípade to nie sú primitívni ľudia, ako sú bohužiaľ častokrát označovaní práve na základe fotgrafií a necitlivých a záberov. Masajovia sú hrdí, ale aj veľmi hanblivý ľudia. Neradi sa fotia, sú v rozpakoch ak bez sa pozvania snažíte navštíviť ich domovy. Na druhej strane pokiaľ Vás pozvú, sú mimoriadne príjemní a pozorní hostitelia, ktorí sa radi podelia o svoje skúsenosti, spôsob života či kultúrne zvláštnosti. A sú úžasnymi rozprávačmi príbehov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára